Omiljeni časopisi — nekad i sad

23:19

Kako rastemo i sazrevamo, menjaju se i naša interesovanja-muzika koju slušamo, filmovi koje gledamo, časopisi koje čitamo itd. Ja sam u periodu osnovne škole najviše volela da gledam neke tinejdž serije i filmove. U srednjoj su već počele da me interesuju neke zrelije stvari. Danas, kada imam 20 godina, mogu reći da imam jasno definisane stvari koje volim, a koje ne volim.
Za časopise sam počela samostalno da se interesujem i da ih čitam u osnovnoj školi. Ne sećam se tačno u kom razredu, ali mislim da je to bilo negde u trećem ili četvrtom otpilike. Ne sećam se ni koji je to bio prvi časopis koji sam čitala jer sam tada ipak bila jako mala. U nekom trenutku sam počela da čuvam časopise koji sam kupovala. I to ni do dan danas nisam prestala da radim. Koliki sam zapravo kolekcionar, i sami ćete se uveriti u ovom postu.
Dok sam juče sređivala neke stvari u svojoj sobi i videla svoju ogromnu kolekciju, koja je i dalje netaknuta i nalazi se u jednom delu mog ormara, setila sam se da bi to mogla biti odlična ideja za post. Malo sam ih pregledala da bih uspela da ih poređam hronološki po nekom redosledu kako sam ih kupovala i tako vam ih i predstavim. Ako me pitate zašto i danas čuvam časpoise koje sam čitala još kao mala devojčica i koje više ne čitam, već mi samo tako stoje, verujte mi da ni sama ne znam odgovor na to pitanje. Mnogo mi je žao da ih bacim jer znam koliko sam svaki taj pojedinačni primerak sa velikom ljubalju čitala i radovala se njegovm izlasku. Zbog te moje slabosti trpe neke druge stvari u sobi za koje mi manjka prostora. U nekom od narednih dana ću morati da ih ili premestim na neko drugo mesto ili poklonim nekome (teška srca, priznajem).



Prvi sačuvani primerci časopisa iz mog najranijeg detinjstva jesu primerci časopisa "Lili pez". Njega sam kupovala sve dok nisam prerasla rubrike i teme koje je obrađivao. U tom periodu sam jako volela da gledam emisiju "City Kids" u kojoj je ovaj časopis uvek bio promovisan. Ne sećam se sad tačno, ali znam i da su voditelji te emisije, inače nekadašnji članovi UMS-ove škole za talente, često izlazili na naslovnicama ovog časopisa. Ovaj broj, koji možete videti na slici iznad, je meni jedan od najdražih jer se na naslovnoj strani nalaze članovi benda RBD. Taj bend se, na žalost, raspao, ali sam ih ja jako volela-slušala sam njihovu muziku, a i gledala seriju "Buntovnici" u kojoj su članovi ovog benda glumili, pa me je svaka vest o njima u mojim omiljenim novinama uvek radovala.
Kasnije, u nekom 5/6 razredu otprilike ovaj časopis je zamenio "Bravo". On je imao neke tinejdž teme i dosta novosti o poznatim ličnostima koje smo mi tinejžeri voleli tih godina. Takođe, uvek je imao i sjajne postere.




Negde paralelno sa kupovinom časopisa "Bravo" sam počela da kupujem i časopis "OK!". Prethodna dva koja sam vam predstavila su sa dolaskom ovog pala u vodu. "Bravo" sam počela sve ređe i ređe da kupujem i na kraju sam i prestala. "OK!" je izlazio negde krajem meseca i ja sam uvek sa nestrpljenjem čekala te dane. U nekim brojevima su se uz časopis dobijali i neki zanimljivi poklončići-nešto od nakita ili šmnike, privezak, mali novčanik i slično. Najviše sam ga volela jer je obrađivao sve teme koje su jednu tinejdžerku mogle zanimati. Takođe, za razliku od sličnih časopisa uz koje se dobijao samo jedan poster, "OK!" je donosio mnogo više (čini mi se da se u sredini časopisa nalazilo oko 8/10 postera). Kasnije je ovaj časopis promenio ime u "HEJ!", kao i neke rubrike, ali je i dalje ostao jako kvalitetan i ja sam ga i dalje kupovala. Mislim da sam poslednji primerak uzela kad sam bila drugi razred srednje škole.



Stigli smo i u sadašnjost. A moja sadašnjost kada su časopisi u pitanju je "Cosmopolitan". U ovom periodu me zanimaju lepota, moda, razne beauty teme, teme vezane za fizičku aktivnost i zdrav život i ishranu, a to sve i mnogo više mi pruža "Cosmopolitan" i to na velikom  broju svojih strana. I uz njega se nekada dobije neki zanimljiv, uglavnom kozmetički poklončić. Tu su i zanimljive reportaže o nekim sjajnim i uspešnim ženama i devojkama i fenomenalni modni editorijali. 


Časopise koji se bave tračevima, žutom štampom i našom estradom nikada nisam volela da čitam. Dovoljno mi je bilo da na kioscima vidim naslove takvih novina i da odmah mogu da ih okarakterišem kao neukusne i previše degutantne. 
Obzirom da živimo u vremenu interneta, knjige i časopisi se dosta slabije kupuju. Danas postoji toliko aplikacija i portala, pa čak i časopise možemo čitati na svom telefonu ili računaru. Ali ja to nikako ne volim, a ni vama ne preporučujem. Ako već svi mi toliko vremena provodimo koristeći telefone i računare, valjda bar knjigu i novine možemo normalno čitati. Izađite u dvorište/na terasu/balkon dok je vreme još uvek lepo, skuvajte kafu ili šta već volite da pijete, ostavite telefone/računare/tablete i uživajte u pravom čitanju! :)


Koje vi časopise volite da čitate i da li ste čitali neki od ovih o kojima sam ja pisala? Koji vam se najviše sviđa?


mail for busnisess: fashionbeautyandstyle01@gmail.com


You Might Also Like

32 коментара

  1. Joj ja sam uvijek voljela i čitala OK novine, ponekad i Teen, ali uglavnom OK i iskreno volim ga pročitati i dan danas. ☺

    Super post. ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajan post!Mnogo si ovo lepo napisala!Zaista se može stvašta naći sređivajući sobu!Kada sam bila manja uglavnom sam čitala Lili.A sada Bravo i HEJ!♥♥♥

    http://chelchiechelchie.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  3. Super post, bez Teena i Ok-a mi život nije imao smisla hahah :D

    https://beautyakworld.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  4. Super post! Ja čitam OK i nekad Teen ali uglavnom ta vrsta časopšisa :P :)
    http://katyblogfirst.blogspot.hr/ novi post je tu!

    ОдговориИзбриши
  5. Divan i originalan post! Ja sam pre stalno citala casopise, sada mnogo redje.
    xx

    ОдговориИзбриши
  6. Ok sam citala dugi niz godina, cak bi ga i dan danas mogla procitati

    http://maggieblogspot.blogspot.hr/2016/09/nastydress-wishlist.html?m=1

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja isto. Ne znam, nekako je taj časopis imao posebno mesto u mom životu. :)

      Избриши
  7. Odlican post! Kada sam bila mozda prvi razred citala sam casopis Lili, bas kao ti i dugo ga nisam videla, posle sam citala Bravo i sada citam samo Hej!
    jovanaslife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Sa četiri godine sam počela dobijati Winx časopis, iako nisam znala čitati pa sam mučila mamu da mi čita. Kada sam konačno naučila čitati pročitala sam sve stare brojeve. Poslije sam čitala Spark, i na kraju Monter High koji još čitam i naravno nekad kupim i OK! :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad kad si spomenula Winx, sećam se da mi je mama kupovala nekoliko primeraka dok sam bila jako mala. Te primerke nemam sačuvane. :D

      Избриши
  9. Divan post,tako nekako je tekla i moja era casopisa haha <33!Obozavala sam liliy,a i Rebelde koje sam videla a naslovnici :)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Rebelde sam i ja baš obožavala. I dan danas rado slušam njihove pesme. <3

      Избриши
  10. Some of these journals were popular, when I was teen))
    KireiKana

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam prije voljela jako bravo, ali mi je to skroz isfuralo, jako često sam čitala i OK časopise, tu i tamo i danas ih ponekad pročitam inače jako kvalitetan i zanimljiv post

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Sviđa mi se post (ti ljudi koji sve čitaju na netu-ta sam!) ja jednio National Geographic kupujem njega baš volim i nije mi žao da kupim, uvek ima nešto zanimljivo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam National Geographic kupovala u nekom periodu osnovne škole. Možda čak i te primerke imam sačuvane, samo su verovatno negde sa knjigama iz tog perioda. :)

      Избриши
  13. Slažem se oko ovoga da ne čitaš časopise koji se bave tračarenjem, i moj ukus je isti. Ja sam zaista veliki ljubitelj čitanja, sto oniline tako i casopisa, vremenom se i stampa promenila, u svakom slucaju dobar post, nikada do sada nisa citala nista na ovu temu

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  14. Divan post, ja volim da citam Elle i takve modne casopise.
    Jedno vrijeme sam obozavala Hj i Bravo, ali dosadi ;-)
    Nadam se da ces pogledati moj novi post- janaxxbhdreamers-coul.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Bok draga, zapratila sam tvoj blog na GFC-u #259! Nadam se da ces i ti podrzati moj te da cemo ostati u kontaktu, bilo bi mi drago da se podrzavamo u ovoj blogosferi :-)
    Odlican post, jako mi se svidio!
    Veliki pozdrav iz Italije,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ОдговориИзбриши
  16. Odlican post,divno si napisala! Nikad nisam citala ovakve postove hh,vrlo originalno! Slike su savrsene :D
    Ako mozes klikni na linkove iz zadnjeg posta :) http://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/09/nastydress-wishlist.html#comment-form

    ОдговориИзбриши
  17. RBD! LOL My ex-Idols!

    http://francheskascollageblog.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши